Minden ami paci

Amit a lovakról tudni érdemes!

 

                                                                                     PatkolásH

 

 

 A következő kép nem jeleníthető meg, mert hibákat tartalmaz: ?http://www.balatontipp.hu/foto/Salfold.jpg?.

Vasalásnak is hívják, kezdődik a pata megfaragásával, minek könnyítése végett a kovácsok gyakran tüzes lapáttal megsütik a patát; de ez hiba, mert az égett szaru porhanyóvá vagyis parázzsá válik. Továbbá arra is kell ügyelni, hogy a nyírről csak a foszladozó szaru távolíttassék el, és hogy a saroktámaszokkal való összeköttetése át ne metszessék. A kovács ezután elkészíti a patkót és felpróbálja, vagyis azt állapítja meg, hogy a patkó mindenütt érintkezik-e a pata hordozószélével. A felpróbálás meleg vagy hideg úton eszközölhető, de rendesen az első eljárást alkalmazzák, vagyis a patkót fekete-meleg állapotban teszik néhány másodpercre a hordozószélre s azután azt nézik, hogy mindenütt egyenletesen érintette-e a szarut. A hideg felpróbálásnál korommal, krétával vagy festékkel kenik be a patkót, s a hordozószélre nyomván, megfigyelik, hogy mindenütt megfesti-e azt. Végre még a patkó fölszögelése következik, minél a kovácsnak arra kell ügyelnie, hogy a húsos részekre ne verje, azaz meg ne nyilalja a lovat.? (Pallas nagylexikon)

Ne másolj!

http://www.festomuvesz.hu/forgo/kepek/2006_05_28/patkolas.jpg



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 1
Tegnapi: 1
Heti: 4
Havi: 3
Össz.: 23 454

Látogatottság növelés
Oldal: Patkolás
Minden ami paci - © 2008 - 2024 - pata.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen adja a tárhelyet, és minden szolgáltatása a jövőben is ingyen ...

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »